Digicrimjus
DIGICRIMJUS: New challenges for teaching researching and practicing criminal law in the digital age
Digitalleşme ve ceza adaleti alanında yükseköğretimde stratejik ortaklık
Szeged Üniversitesi, Konstanz Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi DIGICRIMJUS adlı yeni bir yüksek öğrenim stratejik ortaklığı kurdu. Dijitalleşme ve ceza adaletinin mevcut zorluklarına odaklanan üçlü proje, Macaristan’da yapılan başvuruların değerlendirilmesinde Tempus Public Foundation tarafından birinci sırada yer aldı ve 150.000 Euro’nun üzerinde Avrupa Birliği Erasmus + programı tarafından destekleniyor.
DIGICRIMJUS’un dört ayağı digitalleşme, ceza adaleti, hukuki karşılaştırma ve öğrenme çıktılarına dayalı eğitimin geliştirilmesidir. Ana tema, günümüzün bilgi toplumunda ceza hukukunu uygulamanın zorluklarıdır. Bu çerçevede proje katılımcıları, klasik ceza hukuku konularına ek olarak (yapay zeka kullanılan durumlarda cezai sorumluluk gibi) ceza adaletinin bir dizi başka yönünü (siber soruşturmalar veya çevrimiçi tutuklu teması gibi) üç yıl boyunca araştıracaklardır. Projenin sonuçlarını ise öğrenme çıktılarına dayalı öğretim yardımcıları şeklinde yaygın bir şekilde erişilebilir kılacaklardır. Yükseköğretim ortaklığı, mevcut ve gelecekteki hukuk öğrencileri ve uygulayıcıları için yeni ve yenilikçi müfredatın üretilmesine ek olarak, bilimsel bilginin yayılmasına da özel önem vermektedir. Bununla birlikte, stratejik ortaklığın hedeflerinden biri ortak bir LL.M. programı oluşturarak bu konuda yükseköğretim alanında bir temel atılmasını sağlamaktır.
Projenin en önemli ayağı İstanbul Üniversitesi Digicrimjus Bilgi Üssüdür. Dijital alandaki gelişmeler ve bu gelişmeler bağlamında özellikle ceza adaletiyle ilgili sorun ve tartışmalar hakkında güncel bilgilerin sunulacağı bu bilgi üssünün ana teması günümüzün bilgi toplumunda ceza hukukunu uygulamalarında faydalanılabilecek yeni imkanlar ve bunun yanı sıra doğabilecek sorunlardır. İstanbul Üniversitesi Digicrimjus Bilgi Üssünün oluşturulması Müdürlüğünü Prof. Dr. Adem Sözüer’in yaptığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından üstlenilmiş olup bu Araştırma Merkezi Türk Ceza Hukuku Günleri, Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, Law on the Bosphorus Uluslararası Yaz Okulu gibi birçok uluslararası etkinliği hayata geçirmekten dolayı önemli bir bilgi ve tecrübe birikimine sahiptir. Bilgi üssünün hedefi, dijital çağda ceza hukukunun araştırılması, öğrenilmesi ve uygulanması ile ilgili olarak yapay zeka, otonom araçlar gibi konulardaki gelişmeler hakkında güncel bilgilerin sunulması yoluyla yeni bir veri merkezi oluşturmaktır.
Erasmus+ tarafından desteklenen DIGICRIMJUS projesi kapsamında Ocak 2023’te “Digital Criminal Justice: A Studybook Selected Topics for Learners and Researchers” isimli kitap yayınlanmıştır. Kitap bölüm isimleri şu şekildedir: “Comparative Digital Criminal Justice: an Editorial”, “A Viewpoint on Comparative Criminal Law in the context of a Project”, “Criminal Responsibility in Digitally Changing World”, “Mosaics of a Digital Criminal Procedure”, “Digital Solutions for Criminal Sanctions and their Enforcement” ve “Abstract and Comparative Aspects”.